Väggarna i ett rum är det som skapar det största intrycket, tillsammans med golvet. Det finns många sätt att klä en vägg, t.ex. med målarfärg eller kakel. Beroende på vad man väljer finns det olika saker att tänka på när man ska utföra arbetet. Oavsett vad man väljer för väggbeklädnad bör väggytorna vara förberedda genom underarbete. Man bör också tänka på att ytan ska vara praktisk, t.ex. lätt att torka av i ett kök, badrum eller barnrum.

Om man tycker det är svårt att orientera sig bland alla olika material och färger kan man alltid be om hjälp i butikerna. Personalen här har gott om kunskap och kan ofta rådgöra dig kring vilka material som passar just ditt hem allra bäst.

Målarfärg
Att måla med färg är ett av de enklaste och mest flexibla sätten att klä en vägg. Det är lätt att förändra med färg och det går även att tapetsera över färgen om man önskar detta senare. Själva arbetet är också relativt lätt att utföra, men självklart finns det några saker att tänka på.

Färgval
Färgval påverkar rummets intryck starkt. Små rum känns mindre med mörk färg. Man bör även oftast välja en nyans ljusare än den man tänkt sig, eftersom målarfärgen, när den täcker väggarna i ett helt rum, oftast känns mörkare än vad den såg ut att vara på färgkartan i butiken. Är man osäker kan man köpa ett antal småbrukare med färgprov och måla en liten yta på väggen hemma för att se hur det ser ut i verkligheten. Bara att måla över sedan.

Kakel
Kakelbeklädda väggar används ofta i badrum eller kök och ger ett lyxigt intryck, samtidigt som ytan är praktisk. Liksom med målarfärg gäller att mörkt kakel gör att rummet ser mindre ut, medan ljust gör det större. Med kakel kan man också lura ögat genom att t.ex. sätts rektangulära plattor så att kortsidorna är parallella led taket. De långa sidolinjerna som pekar mot taket ger då en illusion av högre takhöjd.

Kakel är knepigare att sätta upp än vad det är att måla. Ska man ha kakel i ett våtutrymme bör man ta kontakt med ett proffs som kan utföra arbetet så att man inte riskerar att få fuktskador. Men ska man bara ha kakel som prydnad går det, med lite förberedelser, att få det snyggt själv med rätt förarbete och material.